W poniedziałek 6 marca miało miejsce uroczyste rozdanie nagród w konkursach tematycznych, które odbyły się w dniach 27-28 lutego. Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Promocji Andaluzji „Extenda” oraz szkołę tańca Triana (wachlarze, przewodniki po Hiszpanii, książki kucharskie, oliwki do degustacji), vouchery do restauracji Sol y Sombra Tapas Bar ufundowane przez właściciela restauracji oraz karty podarunkowe do Empiku ufundowane przez Dyrekcję szkoły oraz osoby prywatne o łącznej wartości ponad 1500 PLN. Gratulujemy wszystkim nagrodzonym!
Konkurs wiedzy o Andaluzji
1. Kacper Hoński 1e
2. Aleksandra Dąbrowska 3c
3. Aleksandra Sobiechart 3d
3. Agata Włodarska 2c
Konkurs kulinarny na najlepsze tapas
1. Karolina Kowalska 1e
2. Lena Krzanowska 1b
2. Adam Zezyk 1c
3. Jagoda Stochel 4d
Konkurs na najlepszy strój flamenco
1. Leon Proń 1c
2. Aleksandra Dąbrowska 3c
wyróżnienie: Natasza Rosińska 2b oraz Zuzanna Słowińska 2d
W koncercie flamenco (28 lutego) w wykonaniu zespołu „Los Payos” w składzie: Marta Robles – taniec, Arturo „El Polaco” – gitara, Jesús Fajardo – śpiew, wzięło udział około 350 osób.
W warsztatach tańca flamenco zorganizowanych po koncercie przez szkołę tańca Triana wzięło udział około 60 osób.
W degustacji produktów regionalnych z Andaluzji (oliwa z oliwek, oliwki ufundowane przez Sol y Sombra Tapas Bar) zorganizowanej w dniach 2–3 marca wzięło udział około 150 osób z klas 1b, 1c, 1e, 2b, 2c, 3c, 3d, 4c, 4d. Prezentację dotyczącą uprawy oliwek i produkcji oliwy przygotowali uczniowie jednej ze szkół w Sevilli – CEIP Huerta del Carmen. Dzięki niej uczniowie mogli prześledzić drogę od drzewka do produktu.
W spotkaniu dotyczącym regionu z panem Marcinem Siemdajem, dyrektorem Agencji Promocji Andaluzji „Extenda” zorganizowanym 6 marca wzięli udział uczniowie z klasy 1b – 16 osób.
Serdecznie dziękujemy Dyrekcji Szkoły oraz sponsorom, bez których zorganizowanie całego przedsięwzięcia trwającego ponad tydzień, byłoby niemożliwe.
Nasi sponsorzy:
Dyrekcja LXX LO
Agencja Promocji Andaluzji „Extenda”
Bar Tapas Sol y Sombra
Szkoła Tańca Flamenco „Triana”
Osoby prywatne
Koordynator projektu
Dorota Szelerska