04.03
2019

Día de Andalucía

28 lutego świętowaliśmy Dzień Andaluzji. 

Jako że był to dzień tematyczny, w szkole obowiązywał tradycyjny strój andaluzyjski (moda flamenca). Najlepiej przebrane osoby otrzymały nagrody książkowe i słodycze. Pierwsze miejsce zajęła Maja Radej z klasy 3f, zdobywając tym samym główną nagrodę. Drugie miejsce zajęła Alicja Piwkowska z klasy 3f, trzecie miejsce – również z  klasy 3f – Julia Zaroń. Jury wyróżniło także Justynę Orlik z klasy 2d za samodzielnie wykonany strój i ozdoby.

Dzień wcześniej przeprowadzono Konkurs wiedzy o Andaluzji – wzięło w nim udział 24 uczniów. Najlepsi otrzymali dyplomy, nagrody książkowe i słodycze oraz doskonałą andaluzyjską oliwę z oliwek. Najlepsza okazała się Zuzanna Kopyt z klasy 3f, drugie miejsce zajął William Tshisense Kabulonga również z klasy 3f, trzecie miejsce zajęła uczennica klasy 2b, Julia Mańka.

{loadposition galeria140}

Dla zwycięzców konkursów nagrody książkowe (przewodniki po Andaluzji i książki kucharskie) ufundowała Agencja Promocji Regionu Andaluzji Extenda. Oliwa z oliwek extra virgin oraz oliwki zostały ufundowane przez Panią Annę Macherę, właścicielkę „kochamoliwe.com”. Słodycze i bony do Empiku zostały ufundowane przez Radę Rodziców przy LXX LO. Uczniowie otrzymali również bluzy, koszulki i plecaki od szkoły językowej Carlos V z Sewilli.

Od rana odbywały się spotkania z zaproszonymi gośćmi: panem Marcinem Siemdajem, dyrektorem Agencji Promocji Andaluzji Extenda oraz Panią Małgorzatą Kozakiewicz, przedstawicielką Ambasady Hiszpanii, dotyczące oliwy i oliwek połączone z degustacją. Uczniowie poznali proces produkcji, właściwości oliwy i jej różnorodne zastosowania, a na koniec mogli delektować się jej wyszukanym smakiem. Dzięki uprzejmości Pani Anny Machery, właścicielki „kochamoliwe.com”, oprócz oliwy uczniowie mogli próbować również hiszpańskich oliwek.

Pani Anna Chyczewska z hiszpańskiej szkoły językowej Carlos V opowiadała o Sewilli i o tym, dlaczego i jak najlepiej uczyć się języków obcych.

Tego dnia odbył się również Konkurs kulinarny. Polegał na przygotowaniu typowego tapas i zaprezentowaniu go jury. Oceniano zarówno sposób podania, jak i walory smakowe. Nagrody rzeczowe dla 1., 2. i 3. miejsca – vouchery do restauracji hiszpańskiej – ufundował Sol y Sombra – Tapas Bar. Pierwsze miejsce zajęła Weronika Bielas z klasy 1c, drugie – Patryk Siczek z klasy 3c, trzecie miejsce zajął Jan Michałowski z klasy 2b.

Następnie zaprosiliśmy uczniów na spotkanie z muzyką andaluzyjską – klasycznym flamenco. Uczniowie klas pierwszych i drugich mogli uczestniczyć w koncercie. Jako pierwszy wystąpił uczeń naszej szkoły, Bogdan Byczyński z klasy 1c, prezentując dwa utwory gitarowe: „Malagueña” oraz „Romance de Amor”. Odbył się też koncert taneczno-muzyczny wykonaniu zespołu „Los Payos” w składzie: Marta Robles – taniec, Arturo „El Polaco” – gitara, Jose Ignacio Gonzalez-Santiago – śpiew. Więcej informacji o zespole: www. http://triana.pl/los-payos/. Po koncercie odbyły się warsztaty tańca flamenco dla chętnych. Zainteresowanie było duże, wzięło w nich udział 30 osób.

Dzięki uprzejmości naszych gości i sponsorów mogliśmy spędzić ten dzień radośnie i kolorowo, poznając tak bogaty kulturowo region, ucząc się i  bawiąc jednocześnie. Mimo niskich temperatur na zewnątrz, czuliśmy w sercach słońce i  upał Andaluzji.

Bardzo dziękujemy!

Nasi sponsorzy:

Rada Rodziców LXX LO

Agencja Promocji Andaluzji „Extenda”

Ambasada Hiszpanii

Anna Machera, kochamoliwe.com

Bar Tapas Sol y Sombra

Instituto Cervantes

Szkoła językowa „Carlos V” z Sewilli

Szkoła Tańca Flamenco „Triana”

Aktualności