08.03
2018

Día de Andalucía

2 marca świętowaliśmy Dzień Andaluzji.

Jako że był to dzień tematyczny, w szkole obowiązywał tradycyjny strój andaluzyjski (moda flamenca). Najlepiej przebrane osoby otrzymały nagrody książkowe i słodycze. Pierwsze miejsce zajęła Karolina Grabowska z klasy 3e, zdobywając tym samym główną nagrodę – jedną z najlepszych oliw Cortijo de Suerte Alta. Drugie miejsce zajęła Urszula Janowska z klasy 3c, trzecie miejsce – najlepiej przebrany wśród panów – Grzegorz Zioło z klasy 2c.

{loadposition galeria112}

Przeprowadzono również Konkurs wiedzy o Andaluzji – wzięło w nim udział ponad 20 uczniów. Najlepsi otrzymali dyplomy, nagrody książkowe i słodycze oraz doskonałą andaluzyjską oliwę z oliwek. Najlepsza okazała się Marta Rogacka z klasy 1d, drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie klasy 2f: Zuzanna Kopyt i Bartosz Grams.

Dla zwycięzców konkursów nagrody książkowe ufundowała Agencja Promocji Regionu Andaluzji Extenda. Oliwa z oliwek extra virgin została ufundowana przez panią Monikę Czyżewską-Wośkowską, właścicielkę firmy First Class Food. Słodycze zostały ufundowane przez Radę Rodziców przy LXX LO oraz Samorząd Szkolny.

W czasie długiej przerwy zaprosiliśmy uczniów na spotkanie z muzyką andaluzyjską – klasycznym flamenco i współczesnym flamenco chill.

Następnie uczniowie klas pierwszych i drugich mogli uczestniczyć w pokazie tańca flamenco i krótkiej lekcji tańca dzięki występowi pani Katarzyny Kubickiej oraz pani Marty Złotnickiej ze Szkoły Tańca Flamenco „Triana”.

 Uczniowie klas z rozszerzonym językiem hiszpańskim spotkali się z panem Marcinem Siemdajem, dyrektorem Agencji Promocji Regionu Andaluzji Extenda, który opowiedział o Andaluzji i pokazał, dlaczego warto uczyć się tego języka. Spotkanie odbyło się w języku hiszpańskim.

Kolejne spotkanie z panią Moniką Czyżewską-Wośkowską, właścicielką firmy First Class Food, dotyczyło oliwy z oliwek. Uczniowie poznali proces produkcji, właściwości oliwy i jej różnorodne zastosowania, a na koniec mogli delektować się jej wyszukanym smakiem.

Dzięki uprzejmości naszych gości i sponsorów, mogliśmy spędzić ten dzień radośnie i kolorowo, poznając tak bogaty kulturowo region, ucząc się i bawiąc jednocześnie. Mimo bardzo niskich temperatur na zewnątrz, czuliśmy w sercach słońce i upał Andaluzji.

Bardzo dziękujemy!

Aktualności